”...Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuiești, ca să nu ți se întâmple ceva mai rău. Atunci omul a plecat și a spus iudeilor că Iisus este Cel ce l-a făcut sănătos”. Ioan (5,15)
Dragilor credincioși,
În aceste timpuri de mare încercare, pentru fiecare dintre noi, când timpul este cel mai bun prieten al nostru, în a-l folosi, cu responsabilitate, în folosul și pentru sufletul nostru, vă adresez un mesaj al duminicii de mâine, numită Duminica slăbănogului, în care Hristos vindecă pe un om de paralizie.
Vă mărturisesc că, nu-mi este ușor să vă scriu aceste rânduri, comuniunea cu frățiile voastre îmi lipsește extrem de mult, nemaivorbind de modalitatea slujirii și a actului liturgic în sine, care îl desfășor de aproape două luni de zile, doar cu personalul de la biserică. Unii dintre dumneavoastră au mai dat câte un semn de viață, drept pentru care le mulțumesc, alții poate speriați de timpuri s-au izolat, și la figurat, însă trebuie să știți că indiferent de timpuri și situațiile de viață în care ne găsim, Biserica vă este alături, se roagă pentru fiecare în parte, vă prețuiește și iubește ca pe adevărați fii.
În Evanghelia Duminicii slăbănogului putem observa totuși o legătură între păcat și boală, pe care Mântuitorul Iisus Hristos o amintește celui vindecat de boală în mod foarte discret, ca duhovnic și doctor de suflete, ”întrucât dorește să salveze, să ridice, să recupereze pe cel păcătos, fără să-l umilească. El nu îl ceartă pe cel bolnav, ci îl sfătuiește după ce l-a vindecat: ‘Iată, te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuiești pentru ca să nu-ți fie ție mai rău’ (Ioan 5,14). Mai observăm că, Hristos Domnul nu îi dă acest sfat în auzul tuturor, ci în taină, doar față în față cu păcătosul pe care l-a vindecat, păstrând astfel o legătură de confidențialitate între doctorul-duhovnic și pacientul-penitent. Vedem aici modelul convorbirii dintre doctorul de suflete, care este duhovnicul, și penitentul sau omul care se pocăiește pentru păcatele lui, dorind să se vindece de păcat și de boală. Această putere vindecătoare, milostivă și smerită a Mântuitorului Iisus Hristos este scoasă în evidență de către Biserică ”în perioada dintre Sărbătoarea Învierii Domnului, adică a ridicării Sale din morți, și Sărbătoarea Înălțării Sale la cer, pentru a ne arăta că Hristos înviază din morți ca să ne învieze și pe noi din moarte, din moartea sufletească a păcatului și din moartea fizică a trupului, ca apoi să ne înalțe la ceruri în slava și iubirea Preasfintei Treimi.”
În concluzie, toată perioada aceasta, între Înviere și Înălțareși am adăuga perioada pandemiei, este una pedagogiei divine, a însănătoșirii sufletului și a înălțării lui în lumina și bucuria Învierii lui Hristos.
Hristos permanent ne învăță că adevărul și lumina sunt mai tari decât minciuna și întunericul! Rămâneți statornici în credință, mărturisiți-L pe Hristos Domnul și binecuvântarea va veni peste fiecare!
Așteptând momentul reântâlnirii cu frățiile voastre, posibil după 15 mai, Îl rog pe Hristos Doctorul să vă mijlocească și să vă dăruiască mărturisirea Apostolului Toma, curajul femeilor mironosițe și încrederea vindecării și a ridicării noastre de la păcat la virtute și de la întuneric la lumină.
Hristos a Înviat!
Pr Gigi-Daniel Ioan