În vremea lui, oamenii care renunțau la păcate, erau botezați în Iordan. Misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau.
În data de 24 iunie, Biserica Ortodoxă sărbătorește „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Fiul Elisabetei și al preotului Zaharia este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a vestit venirea Mântuitorului. Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul proroc al Vechiului Testament și, totodată, cel care face legătura cu Noul Testament. Sfântul Ioan s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Sfântul Ioan Botezătorul este Înaintemergătorul Domnului, cel care a pregătit calea și mulțimile pentru primirea lui Mesia, Iisus Hristos. În vremea lui, oamenii care renunțau la păcate, erau botezați în Iordan. Misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti apropierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau. Evanghelia după Matei arată că mesajul principal pe care îl transmitea Sfântul Ioan era „pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor” (Matei 4, 12-17). Momentul în care Mântuitorul Iisus a venit la Ioan spre a Se boteza a fost vârful misiunii profetului de pe malul Iordanului. El a deschis inimile și mințile evreilor, spre a-L primi pe Hristos și cuvântul Acestuia. Așa putem observa cum sămânța aruncată de el, adică învățătura sa, va rodi: căci primii ucenici ai Domnului Iisus au fost aleși dintre cei ai Sfântului Ioan. Întrucât în predicile sale l-a criticat, în mod repetat, pe regele Irod Antipa pentru pentru actele de imoralitate pe care le promova, faptul că s-a căsătorit cu Irodiada, fosta soție a fratelui său vitreg Filip, a fost întemnițat. La o petrecere, cu mulți oaspeți, Salomeea, fiica Irodiadei dintr-o altă căsătorie, a dansat în fața tatălui său vitreg. Acesta a cedat farmecelor tinerei dansatoare și i-a promis orice. La îndemnul mamei, fata a solicitat capul Sfântului Ioan Botezătorul. Fiind ucis, capul i-a fost adus, pe o tavă, printr-un gest dezgustător, Salomeei, care la rândul ei a fost înmânat mamei Irodiada. Aceasta a dat poruncă: capul să nu fie îngropat cu trupul, ca nu cumva să acesta să învieze. Trupul lui Ioan Botezătorul ar fi fost dus de susținătorii săi în orașul Samaria, unde a fost îngropat. Conform tradiției, Sfântul Ioan a fost înmormântat în Samaria. Istoricii Rufinus și Teodoret arată că mormântul său a fost profanat în timpul împăratului Iulian Apostatul, în 362, o parte dintre moaște fiind arse. Restul au fost duse în Ierusalim, apoi în Alexandria, unde, la 27 mai 395, au fost așezate în biserica ce îi poartă numele. Astăzi, partea occipitală a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul se găsește în interiorul Moscheii Omeiazilor din Damasc, capitala Siriei, iar partea frontală, la Catedrala din Amiens (Franţa), catedrala catolică cea mai înaltă din Franța, construită în sec al XIII. Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători:
zămislirea – 23 septembrie;
nașterea – 24 iunie;
soborul – 7 ianuarie;
tăierea capului – 29 august;
prima și a doua aflare a capului – 24 februarie;
a treia aflare a capului – 25 mai.
În orașul nostru biserica care îl are ca și ocrotitor este aceasta din curtea spitalului cu ziua de hram 7 ianuarie, o biserică care este rugătoare pentru pacienții spitalizați, dar și pentru cadrele medicale lucrătoare în spital. Vă îndemnăm să arătați atenție sufletului, mai ales în această perioadă de post al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, împlinind în felul acesta chemarea Sf Ioan Botezătorul.
Al vostru rugător,
Pr. Gigi-Daniel Ioan